BOSANSKI JEZIK PRAVOPIS PDF

March 28, 2019 posted by

O porijeklu bosanskog jezika je suvišno raspravljati, jer je samorazumljivo da on postoji koliko i narod koji njime govori. Historija Bosne u. Anić, Vladimir/Silić, Josip (): Pravopis hrvatskoga jezika. 4. izd. (): Simpozijo bosanskom jeziku (zbornik radova saskupa održanogu Bihaću 7. i 8. 9. Sarajevo: Institut za jezik i književnost. Bosanski jezik. Sarajevo: Bosanski krug-biblioteka Ključanin. Pravopis hosanskoga jezika. Sarajevo.

Author: Maladal Akijind
Country: Brunei Darussalam
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 9 October 2018
Pages: 54
PDF File Size: 9.63 Mb
ePub File Size: 10.97 Mb
ISBN: 638-5-82729-295-1
Downloads: 62178
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Yokinos

Jer kad je rijec o komunikacijama u prodavnici ili na ulici, covjek nadje nacina da se sporazumi. Salah El-Ashry, ambasador Egipta: E vo jednog pitanja za ljubitelje zagonetki pravopie kvizova.

Wikipedia:Pravilno-nepravilno u bosanskom jeziku/2018.

Zbog toga danas dr. The E-mail Address es you entered is are pravopos in a valid format.

Udzbenik je jos jedan dokaz da su domace lingvisticke snage stasale u dovoljnoj mjeri kako bi, nakon projekata Pravopisa i Rjecnika promoviranih u Moskvi i Lenjingradu pred najznacajnijim svjetskim slavistima, mogli da se upuste u izradu Gramatike. This abstract may be abridged.

Ahmet Erozan, ambasador Republike Turske: Buduci da je za vrijeme sluzbovanja u Moskvi naucio ruski i zahvaljujuci cinjenici da bosanski jezik ima mnogo turcizama, za njega ucenje bosanskog jezika nije predstavljalo veliki problem.

Mnogo bi bila bolja bez njega. Sa gospodinom Amirkhalyjem napravili smo minutni intervju bez pomoci prevodioca. Citav projekat je iniciralo Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Dolazim iz zemlje u kojoj se govori nekoliko jezika i nije mi jasno zasto se ovdje jezik dijeli kada je to jezik kojeg svi razumiju. Svaki dan po sat vremena. A tek padezi, pa izgovor, gramatika Tesko je izgovarati vase cczdj To cesto cujem na vasim ulicama.

  ADTRAN 2800 PDF

Francuski sam ucio jer MIP izricito zahtijeva da svaki diplomata moje zemlje nauci taj jezik, a spanjolski sam naucio u Venecueli. Imamo istih rijeci, ali su znacenja veoma razlicita. Zbog toga nije bilo vremena za brze jezicke pripreme.

Specijalni odnosi su posebni odnosi, i zbog toga je vazno u cast tog naroda uciti njihov jezik, posebno kada govorimo o ambasadorskom pozivu. We believe that the loanwords have to be registered in and their spelling regulated by the orthography. Pojedinacni odjeljci ovog prikaza nose naslove odgovarajucih poglavlja u Gramatici.

Ali mi vas jezik nedostaje u razgovoru sa obicnim ljudima. I tada obicno imam prevodioca. Sada svake godine barem jednom odem do Pazara. Prije cetiri godine je otvorio Ambasadu Kraljevine Danske u Sarajevu. As a final point, numerous different solutions offered by different textbooks, manuals, guidelines and Bosnian language dictionaries, have to be harmonised since the current state of play provides for extensive confusion and even aversion towards Bosnian language in general.

Za sve ostale stvari pronadjem nacin da se sporazumijem. Vase pitanje koliko velicina i znacaj jezika te specijalni odnosi zemalja odredjuju u kojoj ce se mjeri neki diplomata posvetiti ucenju jezika zemlje u kojoj vrsi diplomatsku misiju je veoma vazno, ali ja zaista na njega ne znam odgovoriti. Ucenju bosanskog svakodnevno se posvecuje citajuci novine i gledajuci bosanski TV program.

Evo obsanski nam je rekao: Radio sam i u Indiji. Ne treba gledati na velicinu i znacaj jezika, jer kada znate jezik pravopid u kojoj radite, to otvara mnoga vrata i pomaze vam da obavljate svoj posao mnogo bolje. Der Language Code ist bs bzw.

The E-mail message field is required. Recimo, ne mozete tacno osjetiti sta se desava medju stanovnistvom. Recimo, ako ste diplomata i pri tome ste ozenjeni, vas motiv, naravno, nikada nece biti tako velik kao motiv nezenje.

  DISEO DE BASES DE DATOS RELACIONALES PIATTINI PDF

Please enter your name.

Wikipedia:Pravilno-nepravilno u bosanskom jeziku/ – Wikipedia

Ali kad je rijec o ministrima, to znaci – jedan ministar, jedna prilika i sastanak koji obicno ne traje dugo, mora biti efikasan. Dom stampe Zenica Autori: No, sa zenama je teze jer su one sofisticiranije. To su, uostalom, potvrdili i ambasadori Irana i Kine u Bosni boxanski Hercegovini, sa kojima smo napravili kratke razgovore na bosanskom, bez pomoci prevodilaca.

Po mom misljenju, vrlo je vazan motiv za ucenje jezika. No, ima u planu.

Knjiga ovog tipa ne moze se ni zamisliti bez registra – jeezik cete pronaci sta se u Gramatici kaze, recino o supleciji? Jedan nas kolega iz ambasade otisao je u prodavnicu da kupi rodjendanske svijece.

Mogu razumjeti Bosance kada kazu znema problema’ ili zima problema’. To ne znaci da ja s vremena na vrijeme ne naucim pokoju frazu na vasem jeziku koja bi mi posluzila u prodavnici, taksiju. Umetak -ev dolazi iza konsonanata: I kada govorite cetiri jezika, onda je svaki naredni teze nauciti. Ali je neophodno da u slobodnim trenucima sa pravopos ucim bosanski, prije svega zbog mog posla. Ne znati engleski jezik znaci biti odsjecen od Interneta, satelitskih TV programa, americke stampe i rock’n’rolla.

Govorim i ruski, kojeg sam naucio za vrijeme mog diplomatskog boravka u Rusiji. Seit dem Zerfall Jugoslawiens in verschiedene Nationalstaaten wurden auch die jeweiligen Dialekte als verschiedene Sprachen anerkannt vergleiche die Anmerkungen in Dialekt. E, sad je pitanje u kojoj mjeri?